Güzellik tutkusu her dönemde kadınların vazgeçilmez bir duygusu kuşkusuz. Pürüzsüz, sağlıklı bir cilt, Dolgun, parlak hacimli saçlar güzellik algısında önemli bir yere sahip. Bunlara erişebilmek için ürünler geliştirilmiş bunun için toksik zararlı maddeler kullanmaktan da hiç çekinmemiş güzellik endüstrisi. Yavaş yavaş önce güzellik sonra sağlık ellerimizden uçup gitmiş. Kısa vadede gözle görülebilen sonuçlar elde etmek uğruna sağlığımızdan olmuşuz. Şampuanın cilt sağlığıyla ne ilgisi var diye düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Bol sülfatlı toksik etkili şampuanlarla saçlarımızı yıkarken yüzümüze ve vücudumuza temas etmesine engel olamayız. Böylece zararlı etki daha da artar. Kullandığımız ürünler derimizden kana ve organlarımıza karışır.
Yaygın inanış bebek şampuanlarının sülfat içermediği yönündedir. Ancak maalesef ki bu inanış gerçeği yansıtmıyor. Diğer şampuanlara göre daha temiz içeriğe sahip olmasının yanında çoğu bebek şampuanı sülfat içeriyor. Bebeklerin narin ve korunmasız ciltleri için sülfat içeren şampuanlar büyük tehlike barındırıyor. Bebekler ve çocukların sağlıkları için sülfatsız doğal içerikli şampuan ve bakım ürünlerini tercih ederek onların genel sağlık bütünlüğünün korunmasına katkıda bulunabiliriz.
Güzel, bakımlı, sağlıklı saçlara sahip olmak bütün kadınların hayali. Bunu sağlamak için geçmişten günümüze pek çok yöntem geliştirilmiş. Saçı temizlemek için kil ve sabun kullanılmış önceleri. Güzel kokması için sabunlara çeşitli yağlar ve kokular eklenmiş. Saçı yumuşatmak için ebe gümeci, hatmi çiçeği gibi bitkilerin suları kullanılırmış. Bu bitki suları bitkilerin belli tekniklerle kaynatılarak bekletilmesi sonucunda elde edilirmiş. Bugün ne bunları yapacak kadim bilgiye ne de uygulayabilecek zamana sahibiz maalesef.
Modern zaman bugün kullanılan şampuanları getirdi bize. Bunun yanında pek çok kimyasalı da getirdi beraberinde. Saçlarımızı temizlediğimizi düşünürken kirletiyoruz adeta kimyasal kokteyl olan şampuanlarla. Sadece saçımız değil bir bütün olan vücudumuzdaki başka sistemleri de bozuyor zarar veriyoruz. Sıradan şampuanlar kısa vadede tatmin edici bir sonuç elde edebilmek için pek çok toksik kimyasal içerir. Bu toksik maddelerin uzun vadedeki olumsuz sonuçları bilinmektedir. Saç dökülmesi, hormon dengesizliği hatta kansere kadar giden kötü sonuçlar doğurabilir sıradan şampuanlardaki toksik maddeler. Peki sülfatsız şampuanların sıradan şampuanlardan farkı nedir?
Şampuanlarda Bulunan Zararlı Maddeler Nelerdir?
Sıradan şampuanlarda kullanılan toksik kimyasallar kısa vadede saçta dolgunluk, pürüzsüzlük, parlaklık gibi memnun edici etkiler verirken uzun vadede sonucu ölümcül etkilere varacak zararlar vermektedir. Hormon dengemizi bozmakta, DNA' mıza zarar vermekte ve kanser oluşumuna neden olmaktadır. Zamanla saçları kurutarak , nemsiz ve cansız bir hale getirir. Sağlığını ve canlılığını kaybeden saç çabuk kırılarak kopmaya ve dökülmeye başlar. Saç renginin bozulmasına neden olur. Özellikle kıvırcık saçlarda saçın nemini tamamen kaybetmesi sonucunda buklelerde bozulmalara neden olur.
Sıradan şampuanlarda yer alan bu kimyasallar ve zararları;
Sodyum Laurly Sülfat (SLS): Sülfürik asitin tuzu sülfat olarak bilinir. Sodium laureth sulfate olarak bilinen sülfat SLS olarak kısaltılmıştır. Bol köpüren tahriş edici temizlik maddelerinde, şampuanlarda kullanılan SLS düşük maliyetli bir kimyasal olarak bilinir. Sağlığına dikkat edenlerin şiddetle kaçındıkları maddeler arasında yer alıyor. Kafa derisi, saçlar, cilt ve gözler üzerindeki olumsuz etkileri biliniyor.
Şampuanların daha iyi köpürmesini sağlayan Sülfat, saçın iyi temizlendiği hissini vermesine rağmen uzun vadede cilt iritasyonuna ve saç dökülmesine neden olur. Saçı kurutarak nemsiz bırakır. Kafa derisinden tamamen arındırılması mümkün olmadığı için kuruyan kafa derisinde cilt hastalıkları ortaya çıkar. Özellikle kuru, nemsiz ve kıvırcık saçlar sülfatlı şampuanlardan uzak durmalıdır.
Phthalate (Fıtalat): Çeşitli saç bakım ürünlerinde kullanılan fitalat, endokrin sistem üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkarır. Endokrin sistemi bozarak kızlarda erken ergenliğe, erkeklerde ise sperm sayısında azalmaya neden olur.
Propilen Glikol: Saç bakım ürünlerinde bulunan bu madde, saçta kuruluk ve hacimsizlik ve renk sorunları gibi sonuçlar doğurur. Saç derisinde kuruluk, kepeklenme, kaşıntı ve döküntüye neden olur.
Alkol: Sıradan şampuanlarda kıvam arttırıcı olarak kullanılan alkol, saçı aşırı derecede kurutur. Saçın yıpranmasının ve kırılmasının en önemli nedeni alkoldür.
Triclosan: Antifungal ve antibakteriyel bir maddedir. Kanser ve üreme toksisitesine sebep olduğu bilim insanları tarafından açıklanmıştır. Yüksek tehlikeli bir bileşik olarak tanımlanmıştır. üreme toksisitesi, kadınlarda ve erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluğu, emzirme yoluyla bebeklerde gelişimsel bozukluklara yol açan maddeler için kullanılır.
Paraben: Şampuanlarda sıklıkla kullanılan ve raf ömrünü uzatan koruyucu bir maddedir. Paraben, vücutta östrojen hormonu (kadınlık hormonu) gibi davranarak meme kanseri riskini arttırır. Parabenler, ciltte egzama gibi tahriş, saç dökülmesi ve cilt yaşlanmasına neden olur.
Kullandığımız şampuan ve saç bakım ürünlerinin bu tehlikeli toksik maddeleri içermediğinden emin olmalıyız. Vücudumuza ve saçımıza kullandığımız ürünlerin yüzde atmışı kana karışmaktadır. Bu nedenle sadece saç sağlığımız değil genel vücut sağlığımız için de bu toksik maddeleri içeren ürünlerden uzak durmalıyız. Temizlik ürünleri ve bir çok cilt bakım ürününde bulunan bu maddelerden kendimizi ve çocuklarımızı uzak tutmalıyız. İçerik araştırması yaparak ve bilinçlenerek sülfatsız şampuanlar hakkında bilgi sahibi olabiliriz.
Sülfatsız Şampuanların Özellikleri
Ucuz bir madde olarak bilinen sülfat; Şampuanlar, diş macunları, nemlendiriciler, duş jelleri, banyo köpükleri, makyaj malzemeleri, yüz yıkama jelleri, vücut yıkama losyonları, makyaj temizleme ürünleri, kağıt sektörü, tekstil sanayisi, cam sanayisi, deri ve dokuma sanayi ve gübre üretiminde kullanılmaktadır.
Sülfatsız şampuanlar saçın doğal yapısını korurken aynı zamanda saça bakım da yapar. Şampuana köpürme özelliği veren sülfat, içerisindeki tuz yoğunluğu nedeniyle saç derisindeki yararlı yağları azaltır. Saç derisinde kızarıklık ve kuruluk yapar, kaşıntıya neden olur. Sülfat saçı sertleştirir ve kurutur. Özellikle yazın güneşin ve denizin etkisiyle sülfatın zararlı etkileri daha da artar.
Sülfatsız şampuanlar saç derisine nazikçe bakım yapar, saç derisini nemli tutarak dökülmeleri önler. Çok köpürmesi için şampuanlara eklenen sülfat saç derisine zarar verir. Saçtan tam anlamıyla asla durulanmaz. Suyla birlikte saçtan akıp gittiğini hissederiz. Ancak gerçek öyle değildir. Saçtan tam anlamıyla asla arınmaz. Bol köpükler oluşturan sülfatlı şampuanlara alıştığımız için sülfatsız şampuanlar yeterince temizlemiyormuş gibi gelebilir başta. Oysa gerçekte öyle değildir. Sülfatsız şampuanlar saça zarar vermeden nazikçe temizler.
Saç derisindeki yağ dengesini koruyan sülfatsız şampuanlar saçların daha dolgun ve sağlıklı olmasını ,güçlü uzamasını sağlar. Yağ dengesi korunan saçlar daha canlı ve parlak görünür, sağlıkla uzar.
Saçtan kolayca arınan sülfatsız şampuanlar saç derisinde birikmez ve sağlıklı saç derisi oluşumuna katkıda bulunur. Sağlıklı saç derisi sağlıklı saçlar demektir aynı zamanda.
Sülfatsız Şampuan Kulllanmanın Faydaları Nelerdir?
Sülfatsız şampuanlarla yıkanan saçın fazla köpürmemesi saçın temizlenmediğini değil saç derisinin yağ dengesinin korunduğunu gösterir.
Sülfatsız şampuanlarla saçın doğal nem dengesi korunur ve saçlar daha parlak ve canlı olur.
Boyalı saçların rengini ve parlaklığını korur.
Yazın güneşin ve deniz suyunun etkisiyle birleşen sülfat saçı iyice kurutarak saçın dökülmesine neden olur. Oysa sülfatsız şampuanlar, saça yumuşacık bir bakım yaparak güneş ve denizin etkisine rağmen saçları koruyarak güçlendirir.
Saç diplerinde tahriş ve kuruluğa sebep olmaz bu nedenle en hassas ciltler bile sülfatsız şampuanları güvenle tercih edebilir.
Saç uçlarını kırmaz, saçların kolayca taranmasına neden olur.
Sülfatsız şampuanlar doğal içerikleriyle saça zarar vermez.
Sülfatsız şampuanlar kıvırcık saçlarda saçın doğal buklelerini korur.
Sülfatsız Şampuanlar Nasıl Kullanılır?
Sülfatın saç ve vücut için zararları anlaşıldıktan sonra sülfatsız şampuanlar üretilmeye başlandı. Özellikle son yıllarda çok tercih edilen sülfatsız şampuanlar boyalı ve kıvırcık saçlıların gözdesi oldu. Bunun nedeni özellikle boyalı saçlarda sülfatın saç rengindeki olumsuz etkisi yani saç rengini bozması. Kıvırcık saçlarda ise sülfatın saçın nemsiz kalmasına yola açması sonucu bukle oluşumunu engellemesi.
Sülfatsız şampuanlar çok köpürmemesine rağmen saçı derinlemesine temizler ve bir yumuşaklık bırakır. Doğal bileşenler içeren sülfatsız şampuanlar, saçları nemlendirir, güçlendirir ve besler.
Sülfatsız şampuan kullanmaya başlayarak sağlığımız için çok önemli bir adım atmış oluruz. Ancak geçiş döneminde sabırlı olmalıyız. Kimyasal şampuanların saçtan arınması için bir süre gereklidir. Düzenli kullanımdan sonra saçlarımız geçiş sürecine alışacak ve doğal güzelliğine kavuşacaktır. İlk başlarda o yoğun köpüğü görememek temizlenmemiş hissine sebep olsa da zamanla saçın aslında nasılda derinden temizlediğine ve yumuşacık olduğunu görünce şaşıracaksınız.
Sülfatsız Şampuan Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Şampuan seçerken, önce beklentilerimizi belirler sonra en uygun seçeneği belirleriz. Saçların boyalı mı? kıvırcık mı? kuru, nemsiz yada hacimsiz oluşu seçimimizi etkileyecektir. Sülfatız şampuanlar SLS ve türevlerini içermezler. Şampuan seçerken içerik kısmına bakarak SLS içerip içermediğini anlayabiliriz. Sülfat şampuanlarda bu isimlerle de bulunabilir; Laurel Eter Sülfat, Sodyum Lauril Di Etilen Glikol Laurel Sülfat, Sodyum Lauril Eter Sülfat, Etil Sodyum Sülfat, Eter Sülfat Sodyum Tuzu, Lauril Di Etilen Glikol Eter Sülfonat Sodyum, Sodyum Dioksietilendodesil Eter Sülfat, Sodyum Lauril Alkol Diglikol Eter Sülfat, Sodyum Lauriloksietoksietil Sülfat, Sodyum Laurilglikoleter Sülfatat.
Sülfatsız Şampuanların İçeriğinde Bulunan Maddeler
Sülfatsız şampuanlar bitkisel temizleyici maddeler içerirler. Bitki tohumlarında bulunan zengin protein özleri kullanılır. Hindistan cevizinden üretilen saçı temizlemeye yarayan maddeler kullanılabilir bazı şampuanlarda. Doğal yağlar ve zengin bitkisel içerikler içerirler. İçeriğinde bulunan doğal maddeler sayesinde saç derisinin doğal yağ dengesi korunur. Bu sayede saçlar nemini kaybetmez ve canlı, dolgun parlak hale gelir.
Bu konuda daha detaylı bilgi için: Sülfatsız Şampuanların Sıradan Şampuanlardan Farkı Nedir? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Sülfatsız Şampuan Kullananlar Ne Düşünüyor?
Sıradan şampuanlara kıyasla daha pahalı olan sülfatsız şampuanlar, kullananları tatmin edici sonuçlar veriyor. Sülfatsız şampuan kullanmaya başlayan kadınlar bir aylık bir kullanımın sonunda saçlarında gözle görülebilen değişimlerin olduğunu söylüyor. Hatta bazı kullanıcılar bir kaç kullanımdan sonra saçlarındaki olumlu değişimi gözlemlediklerini anlatıyorlar. Saç dökülmesinin durması, saçların daha parlak ve hacimli hale gelmesi, saç kırılmalarının azalması, doğal yağ dengesine yeniden kavuşan saçların daha az yağlanmaya başlaması, saçların daha geç ağırlaşması ve daha seyrek yıkanma ihtiyacı duyulması, saçın daha uzun süre temiz kalması gözlemlenen olumlu etkiler arasında yer alıyor.
Uzun yıllar zararlı kimyasallar içeren şampuanları kullananların, sülfatsız, temiz içerikli şampuanlara geçerken biraz sabırlı olmasında fayda var. Öncelikle bol köpükle ilişkilendirdiğimiz temizlenme hissinin güncellenmesi gerekiyor. Bunun için de biraz zaman gerekli. Sülfatsız şampuanları kullandıkça saçınızın çok fazla köpürmeden de derinlemesine nasıl temizlenebildiğine deneyimleyerek şahit olacaksınız. Sonra zamanla saçlarının daha az yağlanacak, daha seyrek yıkama ihtiyacı hissedeceksiniz. Doğal yağ dengesine ve sağlığına kavuşan güçlü saçlara sahip olmak hiç de zor değil.